• Wij verkondigen Jezus Christus als Heer en Verlosser •
Generations of Grace
‘Laat de kinderen begaan en verhinder hen niet bij Mij te komen, want voor zodanigen is het Koninkrijk der hemelen.’ (Mat. 19:14)Generations of Grace (G.O.G.) is…
Een kinderwerkcurriculum
Met toestemming vertaald naar het Nederlands en aangepast uit het gelijknamig Engelstalig curriculum Generations of Grace.
Compleet
Speciaal ontworpen voor kinderwerkers die ernaar verlangen om heel het raadsbesluit van God te verkondigen aan de volgende generatie. Volledig digitaal te downloaden.
Bijbels en God-gecentreerd
Voor kinderen van 3-12 jaar. In een periode van drie jaar worden alle historische boeken van het Oude Testament, het leven van Jezus en lessen uit Handelingen en Openbaring behandeld.
Diepgaand
Het differentieert zich door de uitgebreide achtergrond bij iedere les die de lesgever steeds meer dan voldoende toerust om Gods Woord door te geven aan de kinderen.
Gezinsgericht
Bruikbaar binnen het hele kinderwerk, dus zowel bij de allerkleinsten als bij de oudere kinderen tot 12 jaar. Iedere week kunnen al deze kinderen op eigen niveau en in eigen klassen genieten van dezelfde lessen. Dit maakt dat ouders thuis het behandeld Bijbelgedeelte achteraf verder kunnen bespreken met hun kinderen.
Interactief
Sterk gericht op interactie tussen de lesgever en de kinderen. Voor de kinderen van 6-12 jaar zijn de Bijbellessen geschreven in vraag- en antwoordformaat. Dit verzekert tijdens iedere les de betrokkenheid van de kinderen en geeft de lesgever de mogelijkheid om na te gaan of de kinderen het allemaal goed begrijpen.
Eenvoudig in opmaak
Iedere les bevat een voorblad dat de kern van de les, doelstellingen en toepassingen omschrijft zodat de lesgevers een idee hebben van wat ze de kinderen kunnen leren. Daarnaast hebben we ook gezocht naar gepaste ideeën en activiteiten die de kinderen extra helpen om de les te begrijpen en te kunnen herhalen.
Beschikbare lessen
Verdeeld over 3 lesjaren.
Voor elke zondag een les.
G.O.G.-layout
Iedere les bestaat uit een 12-tal onderverdelingen die elk op zich op een bepaalde manier bijdragen aan je voorbereiding van de les.
Voorblad
Achtergrond
Moeilijke woorden
Interessante weetjes
Bijbelles
Crècheles
Memorievers
IJsbrekertjes
Knutselwerkjes
Knutselactiviteitjes
Handreiking
Kleurplaten
Extra lessen
Voor hemelvaart.
En Pinksteren.
Lesvoorbereiding
Een Bijbelles in elkaar steken, doe je niet zomaar. Het vraagt om een tweevoudige voorbereiding, namelijk als eerste die van je eigen hart en als tweede die van de leerstof zelf. Beide voorbereidingen zijn van fundamenteel belang om een goede Bijbelles te kunnen geven. Die voorbereidingen vragen om tijd en energie maar zijn daarbij mogelijk de meest vreugdevolle momenten van je week. Het bestuderen en doorzoeken van de levende waarheid in Gods Woord is een ware verkwikking voor je ziel.
Hoe bereid ik mijn hart voor om een les te geven?
Er zijn drie belangrijke stappen in de voorbereiding van je hart om een les te geven. Als eerste moet je een juist begrip krijgen van wat het Bijbelgedeelte beschrijft en wat het betekent. Ten tweede moet je het toepassen in je eigen leven. En als laatste moet je zorgvuldig nagaan hoe je hetgeen je geleerd hebt, kunt uitleggen en praktisch maken voor de kinderen.
- Begrijp het Bijbelgedeelte.
- Pas het Bijbelgedeelte toe in je eigen leven.
- Vertaal het Bijbelgedeelte naar de leefwereld van de kinderen.
1. Vraag de Heilige Geest om hulp
2. Bestudeer Gods Woord grondig zodat je het juist begrijpt
“Beijver u om uzelf welbeproefd voor God te stellen, als een arbeider die zich niet hoeft te schamen en die het Woord van de waarheid recht snijdt” (2 Timotheüs 2:15).
Er zijn zes kernvragen die je jezelf moet stellen wanneer je op zoek bent naar de bedoeling van de auteur.
- Wat is het doel van het boek?
- Wat is de bredere context van het Bijbelgedeelte?
- Wat is de onmiddellijke context van het Bijbelgedeelte?
- Wat is het belangrijkste punt van het Bijbelgedeelte?
- Welke tijdloze principes leert het Bijbelgedeelte?
- Hoe wil God dat ik deze waarheden toepas?
Om deze vragen te beantwoorden lees je het Bijbelgedeelte best verschillende keren na elkaar en schrijf je de observaties die je ondertussen maakt op een apart blad. Als je begint met het bestuderen van een nieuw boek is het aan te raden om de korte uitleg van het desbetreffende boek in het boek van Jim George ‘De Bijbel in 66×10 minuten’ te raadplegen. Dit geeft je een beter algemeen overzicht van het boek en zijn inhoud. Daarna lees je de achtergrond die beschreven staat in de les die je wil geven. Schrijf daarbij vragen op als ‘Wat betekent dit woord?’ en ‘Waarom wilde God dat hij dit deed?’ Vervolgens kan je proberen om het Bijbelgedeelte in één zin samen te vatten. Als laatste som je het verloop van het Bijbelgedeelte op in enkele korte puntjes. Dat alles neemt wat tijd in beslag, maar als je iedere dag een stap voorbereidt , vraagt het telkens slechts enkele minuutjes van je dag.
- Lees het Bijbelgedeelte verschillende keren.
- Noteer je vragen.
- Lees de achtergrondinformatie.
- Vat het Bijbelgedeelte samen in één zin.
- Som het verloop van het Bijbelgedeelte op in korte puntjes.
3. Herken Gods karakter en handelingen
- Herken de specifiek vermelde karaktereigenschappen van God.
- Herken de toegepaste karaktereigenschappen van God.
- Herken de karaktereigenschappen in de context.
- Herken de karaktereigenschappen in het Bijbelboek.
Het is belangrijk dat je jezelf afvraagt wat God in het Bijbelgedeelte doet en hoe deze handelingen passen in Zijn grote plan van verlossing in de Bijbel. Het is verleidelijk om de kinderen een goede moraal en gehoorzaamheid bij te brengen in de plaats van hun te onderwijzen wie God is en wat Hij van hen verwacht. Toch zou ons doel van het onderwijs het verheerlijken van Gods karakter moeten zijn! Enkel wanneer kinderen Gods karakter en wil begrijpen en zich hieraan onderwerpen, zullen ze in staat zijn om Jezus Christus als hun Redder te erkennen en Hem te volgen. Het allerbelangrijkste dat wij voor kinderen kunnen doen, is hen leiden naar Jezus Christus.
“Spreek tot heel de gemeenschap van de Israëlieten, en zeg tegen hen: Heilig moet u zijn, want Ik, de HEERE, uw God, ben heilig” (Leviticus 19:2).
“Ezra had immers zijn hart erop gericht om de wet van de HEERE te onderzoeken, om die te doen en om in Israël de verordeningen en bepalingen te onderwijzen” (Ezra 7:10).
“Overdenk deze dingen, leef erin, opdat uw vorderingen op elk gebied openbaar worden. Geef acht op uzelf en op de leer. Volhard daarin. Want wanneer u dat doet, zult u zowel uzelf behouden als hen die u horen” (1 Timotheüs 4:15-16).
We weerspiegelen en verheerlijken Gods karakter wanneer we Hem gehoorzamen.
4. Pas de waarheden van Gods Woord toe in je eigen leven
- Bid om Gods leiding doorheen je studie.
- Ga op zoek naar specifieke gebieden in je leven die veranderd moeten worden.
- Onderwijs de kinderen wat God je heeft geleerd.
5. Verkondig de glorie van God
Hoe bereid ik een Bijbelles voor?
Eenmaal je al de principes, feiten en karaktereigenschappen van God vanuit de tekst bij elkaar hebt verzameld, is het tijd om een les in elkaar te steken die aangepast is aan het niveau van de groep en die goed te onthouden is. Je hoort te zoeken naar een manier om de waarheden uit de les zo te brengen dat kinderen deze kunnen begrijpen en toepassen. Het Generations of Grace -curriculum is zo gestructureerd dat het je helpt om dat proces te doorlopen. Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen.
1. Herken het belangrijkste principe
- De zonde is een machtige vijand in ons die ons kan beheersen.
- God is barmhartig maar straft zondaars nog steeds.
- God wil dat mensen met goede houdingen en daden gehoorzamen.
En er zijn nog tal van andere leerzame lessen. Voor dit voorbeeld kiezen we voor de tweede les uit het Bijbelgedeelte: “God is barmhartig maar straft zondaars nog steeds.” (Zie Genesis les 3 ”Kaïn rebelleert tegen God.”) Een gepast doel van deze les kan zijn: Het verhaal over Kaïn en Abel toont ons aan dat God zondige houdingen en daden bestraft.
2. Som het verloop op in korte punten
- Aanleidingen tot zonde (Gen.4:1-8)
- Zondige daden
- Zondige houdingen
- Reacties op zonde (Gen.4:9-15)
- Kaïns reactie op God
- Gods reactie op Kaïn
- Gods straf voor Kaïn (Gen.4:9-12)
- Onze reactie op zonde (toepassing)
- Beheers haar (Gen.4:7)
- Belijd haar (1 Joh.1:9)
- Vraag om vergeving
3. Pas de boodschap toe
- Houd specifieke kinderen van je doelgroep in de gaten.
- Herken bepaalde woorden en concepten die voor de les om korte uitleg vragen.
- Ga na wat de kinderen de komende week gaan doen en op welke manier ze de kennis van deze les zullen nodig hebben om God te eren.
- Observeer het geestelijk niveau van je kinderen.
- Zoek uit welke moeilijkheden je kinderen ondergaan.
Themalessen
De vervolgde Kerk.
Een Bijbelse kijk op vervolging.
Lesgeeftips. Hoe geef ik een doeltreffende Bijbelles?
1. Hou rekening met de aandachtstijd van de kinderen
Veel volwassenen zijn het gewoon om in een kerk 30 à 60 minuten te luisteren naar een predikant. Als gevolg denken ze dat de kinderen dit ook moeten kunnen en maken ze hun Bijbelles veel te lang. We neigen te denken: “Er is zoveel goeds in dit Bijbelgedeelte. Ik wil er meer over vertellen.” Toch is het vaak beter om één onderwerp uit te diepen dan om drie onderwerpen aan te kaarten. Probeer niet om teveel materiaal te bespreken. Alle kinderen hebben moeite om meer dan 20 minuten stil te zitten. Daarom kan je eventueel de volgende algemene richtlijn in je achterhoofd houden: neem de leeftijd van het kind en tel daar vijf minuten bij op om de gemiddelde aandachtstijd te bepalen. Dit zou betekenen dat een jongen van 7 jaar gemiddeld 7+5= 12 minuten zijn aandacht erbij kan houden. Wanneer je stilaan beter onderlegd wordt in het lesgeven, kan je de lessen iets langer maken. Tips:
- Aandachtstijd = de leeftijd van het kind + 5 minuten
- Het is beter om één onderwerp uit te diepen dan om drie onderwerpen aan te kaarten.
2. Maak het onvergetelijk
Kinderen kunnen niet toepassen wat ze niet kunnen onthouden. Ze kunnen niet gehoorzamen wat ze niet hebben begrepen. Het is noodzakelijk dat je helder en enthousiast bent wanneer je de kinderen lesgeeft. Dit vraagt ook om tijd en creativiteit.
“Deze woorden, die ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat. U moet ze als een teken op uw hand binden en ze moeten als een voorhoofdsband tussen uw ogen zijn. U moet ze op de deurposten van uw huis en op uw poorten schrijven” (Deuteronomium 6:6-9).
Het woord ‘inprenten’ in het bovenstaand Bijbelgedeelte verwijst enerzijds naar het beeld van een Schriftgeleerde die een stenen tablet neemt en voorzichtig zijn woorden erin graveert om een onuitwisbare indruk achter te laten. Anderzijds illustreert het woord het telkens opnieuw herhalen van gravures zodat de sporen hiervan dieper en dieper worden. Zo zouden we de wekelijkse Bijbellessen moeten beschouwen. We moeten de kinderen op zo’n manier onderwijzen dat ze Gods Woord eenvoudigweg niet kunnen vergeten. Dit vraagt om creativiteit, een Bijbelles vol toewijding en herhaling. We moeten de kinderen bij iedere gelegenheid trouw blijven onderwijzen.
“Wees dan op uw hoede dat u de HEERE, Die u uit het land Egypte, uit het slavenhuis, geleid heeft, niet vergeet” (Deuteronomium 6:12).
“Zodat zij hun hoop op God stellen en Gods daden niet vergeten, maar Zijn geboden in acht nemen” (Psalm 78:7).
Van een Joodse vader werd verwacht dat hij zijn kinderen doorheen alledaagse situaties de Schriften onderwees zodat de kinderen de duidelijke raakvlakken begrepen. Hij moest dit steeds maar weer opnieuw doen zolang de kinderen thuis woonden. Dit moet jij ook doen. Wanneer je een les geeft maak je best gebruik van een of twee van de volgende audiovisuele hulpmiddelen. Deze zullen de kinderen helpen om hun aandacht erbij te houden en het concept dat je onderwijst beter te begrijpen. Audiovisuele middelen zijn een doeltreffende hulp om de les in het geheugen van de kinderen te prenten. Je kunt niet in iedere les alle hulpmiddelen gebruiken, maar wanneer je iedere les één of twee middelen toepast, zal je al gauw merken dat de leercapaciteit van de kinderen toeneemt.
Creatieve beelden
Buitensporige geluiden
Warme affectie
“Hoewel u Hem niet gezien hebt, hebt u Hem toch lief. Hoewel u Hem nu niet ziet, maar gelooft, verheugt u zich met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde” (1 Petrus 1:8).
“Want wij moeten allen voor de rechterstoel van Christus openbaar worden, opdat ieder vergelding ontvangt voor wat hij door middel van zijn lichaam gedaan heeft, hetzij goed, hetzij kwaad. Nu wij dus deze vrees voor de Heere kennen, bewegen wij de mensen tot het geloof; en voor God zijn wij openbaar geworden, maar ik hoop ook voor uw gewetens openbaar te zijn” (2 Korinthe 5:10-11).
We vinden het geen probleem om te roepen en te schreeuwen tijdens een voetbalwedstrijd die weinig eeuwige waarde heeft, maar tijdens een Bijbelles met eeuwige waarde vinden we het vreemd om emoties te gebruiken. Wanneer een gedeelte van het verhaal droevig is, dan vertellen we het ook op een droevige manier. Wanneer een bepaalde figuur in de Bijbel spreekt, ga dan na in welke gemoedstoestand hij dit zegt en communiceer dit dan ook naar de kinderen. Het boek Psalmen is gevuld met emotioneel geladen taalgebruik. Wanneer je spreekt over de hemel of de goedheid van God is het logisch dat je dit zou doen met een uitnemende vreugde. Maar als je spreekt over de hel of Gods toorn doe je dit met een diepe zorg, gewichtigheid en droefenis. Gebruik de emoties die overeen komen met de waarheden die je verhaalt.
Geanimeerde handelingen
- Wees bewust actief.
- Houd het minimaal en gecontroleerd.
Aandacht trekken
- Toon enthousiasme.
- Toon je liefde voor God.
- Toon je oprechtheid.
- Toon variatie.
Stel vragen
- Stel open vragen.
- Stel vragen die de kinderen kunnen beantwoorden.
- Stel vragen uit het Bijbelgedeelte: “Wat zei de Bijbel?”
Gebruik alledaagse illustraties
Bewerk een verlangen naar gehoorzaamheid
- Moedig de kinderen aan tot gehoorzaamheid.
- Geef hun iets specifiek om te gehoorzamen.
- Leg de voordelen van gehoorzaamheid uit.
- Waarschuw tegen ongehoorzaamheid.
“ Zodat zij hun hoop op God stellen en Gods daden niet vergeten, maar Zijn geboden in acht nemen” (Psalm 78:7).
“Luister dan, Israël, en neem ze nauwlettend in acht! Dan zal het u goed gaan en zult u zeer talrijk worden – zoals de HEERE, de God van uw vaderen, tot u gesproken heeft – in het land dat overvloeit van melk en honing” (Deuteronomium 6:3).